Блог

Защо трябва да режем ноктите на кучето?

ЗАЩО ТРЯБВА ДА РЕЖЕМ НОКТИТЕ НА КУЧЕТО?

Подрязването на ноктите се явява една от задължителните процедури по грижата за домашните любимци. Прекомерно дългите нокти пречат на кучето да се движи, причиняват му дискомфорт и може да станат причина за куцане. Най-вече трябва да се внимава за врастнали нокти ,което неизбежно ще доведе до възпаление. Освен това дългите нокти могат да променят походката и посоката на пръстите, което води до неравномерно разпределение на натоварването върху лапите и вследствие на това проблеми със ставите. Тези проблеми обикновено се срещат при домашни любимци от дребните породи, които не правят дълги разходки и не успяват да изпилят ноктите си по време на разходка. Затова е необходимо да се подрязват веднъж месечно.

 

ДО КАКВА ДЪЛЖИНА ТРЯБВА ДА СЕ ПОДРЯЗВАТ НОКТИТЕ?

При подрязване на ноктите трябва да се има предвид, че тяхната структура постоянно се приспособява към тяхната дължина. Това означава, че заедно със самия нокът, нервите и кръвоносните съдове, които се намират в него, расте и живеца , който е в нокътя. Поради това дори много дългите нокти в даден момент могат да се подрежат съвсем малко. В никакъв случай не трябва да се повреди меката тъкан на живеца, линията на рязане трябва да бъде разположена на най-малко един милиметър под нивото му.

Ако редовно подрязвате ноктите до приблизително тази дължина, живеца постепенно ще се съкрати, което ще ви позволи да скъсите допълнително ноктите.

 

КАК ПРАВИЛНО ДА ПОДРЯЗВАМЕ НОКТИТЕ НА КУЧЕТО?

Преди да започнете подрязването на ноктите, трябва внимателно да разгледате лапата на домашния любимец. Ако има гъста козина между пръстите тя трябва да бъде отстранена с тример или ножичка много внимателно. Това се прави и по хигиенни причини.

Обърнете внимание на самите нокти: ако те са достатъчно светли, тогава можете лесно да прецените докъде да направите среза, защото живеца се вижда. Трябва да подрязвате до 1 – 1,5 мм. под него. За съжаление, не всички нокти са светли, има и черни на които нищо не може да видите.Такива нокти се подрязват много внимателно на интервали от по 0,5 мм., за да не се нарани живеца. Ъгълът на срязване трябва да бъде 45 о иначе може да се получи разслояване на ноктите. Накрая ако има стърчащи ръбове се пили с пила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *