Блог

Какво е груминг ?

Груминг – това е грижа за външния вид на животните. За тяхната кожа и козина, уши, нокти и зъби. Първоначално този термин е означавал съвкупност от хигиенни процедури за грижа за домашните любимци. С времето към груминга се причисляват и козметични процедури.

 

Към груминга се отнасят следните процедури:

Подстригване на козината

Къпане

Изсушаване

Разресване и отстраняване на сплъстявания по козината

Отстраняване на мъртва козина и подкосъм

Подрязване на нокти

Почистване на очи и уши

Почистване на зъби

 

История на груминга:

Грумингът се е появил в дълбока древност. Отначало единствените животни за които са се полагали основни грижи са били конете. В средновековна Англия грумъри се наричали тези коняри, които са разресвали козината на конете. С навлизането на декоративни дългокосмести породи кучета, грумърите са започнали да се грижат и за тях. Основна роля в създаването на тази професия са били пуделите, защото за тази порода са необходими щателни и постоянни грижи за козината. Освен това за пуделите не е достатъчно само редовно къпане, необходимо е и намаляване на козината по определен начин. Породата е получила популярност в средата на 20-ти век. Приблизително по това време в САЩ се появяват и първите груминг салони. В наши дни грумингът се счита за услуга не само за кучета, но и за почти всички домашни любимци.

 

Видове груминг – хигиенен (основен) и изложбен

Има два основни типа грижа: хигиенна и изложбена. Първият вид грижа е насочен към поддържане на оптималната хигиена на домашния любимец. Подобна грижа се състои от набор от основни процедури:

къпане;

противопаразитна обработка;

разресване и отстраняване на сплъстявания по козината;

отстраняване на мъртва козина и подкосъм

подрязване на нокти

почистване на очи, уши и зъби, както и други хигиенни процедури.

 

Ако животните редовно участват в изложби, вторият етап от хигиенното подстригване е подготовка за изложбата. Тя има за цел да придаде на домашния любимец перфектен външен вид. Изложбената грижа включва такива козметични процедури като подрязване/пилене на нокти, подстригване и оформяне на козината според стандарта на породата, обработка на козината с подходящи козметични средства и др.

Изложбения груминг, като правило, се провежда само няколко пъти в годината. Докато от основна грижа домашните любимци се нуждаят през цялото време. Необходимо е да знаем, че декоративното подстригване е невъзможно без предварително преминаване на хигиенни процедури.

 
йорки

Салонен груминг

Професионален (салонен) груминг

Колкото и лесно да изглежда обикновената хигиенна грижа за домашните животни, всъщност не е толкова просто. Професионалният грумър няма да напълни ушите на вашия домашен любимец при къпане, опитът и специалните знания му позволяват да подбере най-подходящата козметика и процедури, съобразявайки се с типа козина, цвета на козината, състоянието й – дали е суха, има ли нужда от овлажняване или подхранване, ще почисти ушите и очите с препарати специално разработени за тази цел и т.н. Освен това грумърите са обучени да забелязват признаци на здравословни проблеми при домашните животни.

Подстригването на дългокосмести породи кучета почти винаги изисква участието на професионален грумър. При оформяне на прическа може да се използват както ножици, така и машинка. Целта на грумъра е да подчертае предимствата на кучето, съобразявайки се с неговата анатомия и стандарт на породата и да прикрие недостатъците му, съобразявайки се с анатомията и стандарта на породата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *