Блог

Защо късокосместите кучета имат най-голяма нужда от балсам след къпането

Мини списък с породи от този тип:

Басенджи, Боксер, Булдог (английски,френски), Басет, Бултериер , Бигъл, Бул/мастиф, Лабрадор ретривър, Пинчер, Дакел (късокосмест, класически), Уипет, Далматинец, Дог, Късокосместо чихуахуа, Доберман, Мопс, Джак ръсел териер,

Кане корсо и др.

18 000 – 22 000 фоликула на кв.см.

Цикъл на живот на фоликула :

1.5 – 2 месеца (тоест на 2 месеца средно се сменя козината)

Нормална честота на къпане :

веднъж в месеца

 

Основната функция на козината е да предпазва кожата на кучето от слънцето и външната среда, като цяло. Кучетата с къса козина имат 1 основен косъм и 6 вторични, т.е. от 1 фуликул израства 1 къс косъм и 6 по-къси вторични, което не е достатъчно да защити кожата на 100% . И как е решила природата този проблем? Като е създала себум. Себум се нарича естественото омазняване на епидермиса на кожата. В случая при късокосместите кучета имаме 30 % повече себум отколкото при останалите породи. Поради тази причина кучетата, които най-отчаяно се нуждаят от маска или балсам след къпането са късокосместите. Защото, когато изкъпем кучето с даден шампоан освен замърсяванията и нечистотиите се отмиват и тези 30 % себум, който пази кожата. От там се задейства защитния режим на кожата и тя започва да произвежда по-бързо и повече естествени мазнини, за да балансира загубите при къпането и да се защити от външни влияния. И така се получава прекалено омазняване на кожата . Това е и причината 2 дни след процедура с неподходящ шампоан, кучето да започва да мирише неприятно. По-късно започва да усеща раздразнение и да се чеше. А балсама или маската добавят тези 30 % себум, които са отнети при къпането и запечатват косъма, така че на кучето до следващото къпане да има балансирано Ph на кожата и нормализиран себум.

Другото характерно за кучетата с този тип козина е, че те си сменят козината на цялото тяло за месец и половина до два. Точно това е причината в домовете на стопаните, които имат късокосмести кучета да има непрекъснато козина по диваните, килимите и др. Но това не се решава с подстригване , а с разресване. Тези козини се решат винаги по посока на растежа на косъма, тъй като мускулите на самия косъм са по-слаби от тези на другите типове козини!

 

Ако имате нужда от правилната козметика >>> балсами и маски за кучета

А тук може да видите и с какво да ги решите >>> гребени и четки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *