Блог

Алергии при кучетата – можем ли да помогнем с козметика

Алергиите на домашни любимци и особено кожните алергии при кучетата са много често явление. Храна, килими, одеяла, прахови акари, спори на мухъл във въздуха, цветен прашец, пластмасови съдове за храна, пълнеж за мебели и декоративни растения имат потенциала да предизвикат алергии при кучета.

В някои случаи силно алергичен домашен любимец може да има няколко алергии наведнъж. Тежестта на алергиите, които могат да бъдат сезонни или целогодишни, варира значително.

Най-честият симптом на алергия е силен сърбеж (известен като пруритус), който може да бъде локализиран на петна или може да бъде системен, покривайки цялото тяло на домашния любимец.

Контактни алергии: Бълхите са често срещан източник на контактни алергии при кучетата. Други често срещани контактни алергени включват треви, сено, растения и дървета. Токсините и химикалите (пестициди, препарати за почистване на килими и т.н.) осигуряват допълнителни потенциални източници за проблеми с кожата на кучетата както за домашни любимци, които живеят на открито, така и за домашни любимци, които се отглеждат в дома. За куче, което рядко е изложено на бълхи, едно ухапване от бълха може да възпали кожата на кучето за няколко дни.

Хранителните алергии обикновено се дължат на съставки в храната или лакомствата на вашия домашен любимец. Симптомите на хранителни алергии включват сърбеж и/или забележими храносмилателни проблеми. Хранителната алергия може да бъде реакция към почти всяка съставка като соя, пшеница, мая или говеждо месо. Хранителните алергии са толкова често срещани, че производителите на храни за домашни любимци са инвестирали милиони долари в изследвания, разработване и популяризиране на диети за подпомагане на хранителни алергии при кучета.

Инхалаторни алергии: Домашният прах е най-често срещаният тип инхалаторен алерген, но цигареният дим, освежителите за въздух, смогът или други замърсители във въздуха също могат да бъдат проблематични.

Алергичен дерматит (кожни проблеми при кучета, причинени от алергии)

Независимо от това какво причинява проблема, това състояние е често срещано, може да продължи цял живот, предизвикателство е да се диагностицира и веднъж идентифицирано, може да бъде устойчиво на опити за лечение. Кучетата с инхалаторен дерматит ближат и дъвчат лапите си и чешат лицето, клепачите и ушите си. Други може да избухнат в hot spot (мокра екзема) или кожата им може да се зачерви и да бъде силно сърбяща навсякъде.

Понякога има лоша миризма, свързана с алергичен дерматит, наречен себорея, често резултат от вторична инфекция с дрожди (вид гъбички). Себореята е кожно заболяване, при което външните слоеве на кожата, мастните жлези и фоликулите са свръхпродуктивни, което води до матова козина, сухо лющене и миризливо омазняване. Този себум, който гранясва, е източникът на миризмата. Честото къпане, особено с агресивен шампоан, може да раздразни кожата и да влоши това състояние много лошо.

Списъкът от симптоми е безкраен, но тежкият сърбеж е често срещан симптом.

Диагнозата на алергиите е трудна, отнема много време, много скъпа и често неубедителна. В резултат на това алергиите рядко се диагностицират правилно и вместо това симптомите се лекуват с надеждата за облекчаване на дискомфорта на домашния любимец.

Тези лечения могат да включват локални лекарства, успокояващи вани, мехлеми и спрейове, перорални антихистамини или стероиди. Внимание: Ако сте изпратени вкъщи с рецепта за преднизон или кучето ви е получило „кортизонова инжекция за спиране на сърбежа“, кучето ви може в крайна сметка да е по-зле от преди, ако истинската диагноза се окаже неразпознат случай на саркоптоза например!

Ключов момент, който трябва да запомните, е следният: Няма лек за алергиите! Това, което можем да направим, е да избягваме храната, материала или паразита, които задействат имунния отговор, и да лекуваме както симптомите, така и произтичащите от тях инфекции, за да възстановим доброто здраве на кожата.

Винаги, при първите признаци на сърбеж, потърсете увредена кожа, ухапване, рана или каквото и да е раздразнение и нанесете подходяща козметика за кучета – дерматологичен продукт (крем, лосион, серум, спрей…), за да убиете инфекцията и да предотвратите влошаване на дразненето. Както и витамини и добавки за кучета с алергии. В повечето случаи това е единственото лекарство, от което се нуждаете.

П.С. Ако имате нужда от консултация, мнение или просто искате да споделите проблема си винаги може да ни потърсите на тел. 0884 50 26 19, 0878 54 34 68 или на

e-mail: felixdogs@abv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *