Блог

Видове кучетата според типа козина

Статията е базирана на заключения направени от д-р Моник Ван Де Вен – главен технолог и грумър в Iv San Bernard, която е първият специалист, разделящ типа козини на 3 : късокосмести, със средна дължина и дълги козини.

 

Пътеводител на кучешката козина

 

Къса козина:

 

18 000 – 22 000 фоликула на кв.см.

 

Цикъл на живот на фоликула :

21 дни (тоест на 21 дни средно се сменя козината)

 

Нормална честота на къпане :

веднъж в месеца

 

Основната функция на козината е да предпазва кожата на кучето от слънцето и външната среда, като цяло. Кучетата с къса козина са тези, чийто косъм е само основен. Поради тази причина най-горният слой на кожата им е наситен с естествени бактерии и е по-мазен от останалите типове козини. Ето защо е много важно продуктите да измиват и същевременно да поддържат нормалното ниво на бактерии и мазнини(себум), да са мазни като цяло. Ако просто използваме измиващ шампоан, отмивайки нечистотиите, отмиваме и полезните бактерии и себума от епидермиса. В този момент кожата на кучето крещи и е в паника какво се случва, кой ще я опази?! Порите са чисти и сухи, а космените канали, които обгръщат косъма до самия фоликул са празни и съответно податливи на натрупване на лоши бактерии и замърсявания. От там се задейства защитния режим на кожата и тя започва да произвежда по-бързо и повече естествени мазнини, за да балансира загубите при къпането. Това е и причината 2 дни след процедура с неподходящ шампоан, кучето да започва да мирише неприятно. По-късно започва да усеща раздразнение и да се чеше. Накрая завършваме с разочарованието на собственика и загубата му като клиент. А ние не искаме това ! Тези козини се решат винаги по посока на растежа на косъма, тъй като мускулите на самия косъм са по-слаби от тези на другите типове козини!

 

Мини списък с породи от този тип:

Басенджи, Боксер, Булдог (английски,френски), Басет, Бултериер , Бигъл, Бул/мастиф, Лабрадор ретривър, Пинчер, Дакел (късокосмест, класически), Уипет, Далматинец, Дог, Късокосместо чихуахуа, Доберман, Мопс, Кане корсо, Хрътките

 
 

Средно дълга козина:

 

18 000 – 24 000 фоликула на кв.см.

 

Цикъл на живот на фоликула :

75-90 дни (тоест на 75-90 дни средно се сменя козината)

 

Нормална честота на къпане :

веднъж в месеца

 

Повечето породи кучета спадат към този тип козина. Кучетата със средно дълга козина са тези, които имат по-дълъг основен косъм и по-къс от основния – втори тип косъм. В един космен фоликул се намира 1 основен косъм и 12 подкосъм. При някои породи като Северните (Шпицове, Самоеди, Чао чао) е по-отличително, тъй като подкосъма е с по-светъл и различен цвят от основния косъм. Също така има разлика и в структурата на двата вида косъм: Основният косъм е гладък и прилича на човешкия по структура. Има кутикули, които под микроскоп изглеждат като резки по него. В него се съдържа и основният пигмент, който определя цвета на кучето! Вторият косъм, т.нар. „подкосъм“, е с нееднаква структура и под микроскоп изглежда като памук. При него пигментът е в много ниска степен, за това и ако прокарате пръсти измежду козината на един оранжев померан, ще видите, че подкосъмът всъщност е бежово-сив. И двата вида косми имат функцията да вентилират кожата на кучето и да го пазят от топло през лятото и студено през зимата. ЕТО ЗАЩО НИКОГА НЕ БРЪСНЕМ ТАКИВА ПОРОДИ! НИКОГА! Този тип козини са тези, които линеят най-много със смяната на сезоните и дължината на деня. Пиковите моменти са 21-ви юни и 21-ви декември. Окапването на козината започва от опашката в посока към главата, докато не се смени нацяло. Решем редовно, за да отстраним мъртвия косъм, който се заплита в останалия когато не е могъл да падне свободно. Мускулите на косъма на този тип козини са по-здрави и е възможно ресане в посока, обратна на растежа (най-често това се прави за създаване на обем). Кожата на тези породи е с нормално омазняване, тъй като тук ролята на пазител на каналчетатата около основния косъм се пада на подкосъма. За това е нужно продуктите да хидратират, тонизират и да добавят текстура, така че подкосъма да не се сплеска и в крайна сметка кучето да не изглежда неизмито и несресано. Не е препоръчително да се ползват и изсушаващи продукти с алкохол, защото козината стои изпръхнала, бледа на цвят и трудна, много трудна за разресване!

 

Мини списък с породи от този тип:

Акита ину и шиба ину, Дакел (средна козина), Санбернар, Аляски маламут, Сетери Австралийска овчарка, Карелско мечо куче, Сибирско хъски, Бобтейл, Корги, Померан, Бернско куче, Кокер шпаньол и Кавалер кинг чарлз шпаньол, Чау чау, Бордер коли, Шпицове, Голдън ретривър, Немска овчарка, Шнауцерите, Лабрадор ретривър (с по- дълга и твърда козина), Нюфаундленд, Някои пудели, Самоед, ВСИЧКИ КОТКИ

 
 

Дълга козина (silky touch) :

 

9 000 – 15 000 фоликула на кв.см.

 

Цикъл на живот на фоликула :

7 месеца (тоест на 7 месеца средно се сменя козината)

 

Нормална честота на къпане :

на всеки 2 седмици

 

Дългите козини са с наподобяващи човешкият косъм. Те растат непрестанно и нямат определена дължина. При тях във всеки фоликул има 2 вида косъм: 1 дълъг и по-плътен 6 дълги и по-тънки, играещи ролята на второстепенни Мускулчетата на самите косми са много слаби, за това няма т.нар движение в козината. Тя е податлива на тежки заплитания ето защо трябва да бъде третирана с добре хидратиращи продукти, за да не се омазнява. Не е добре да се ползват продукти със силикон. Никога не решем на суха козина, за да не накъсаме косъма. Използваме меки сликъри или дървени четки с метални пинчета. Решем в посоката на растеж на косъма! За добавяне на блясък, ползваме и бристъл четки с найлонови влакна, които отстраняват статичната енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *