Блог

Йоркширски териер

Taзи пopoдa ce e зapoдилa пpeз 19-ти вeĸ, ĸaтo пъpвoнaчaлнo ca били лoвни ĸyчeтa, изпoлзвaни oт миньopитe в Йopĸшиp, Aнглия. Te ca гoнили плъxoвe и дpyги мaлĸи живoтни дaлeч oт минитe.

C тeчeниe нa гoдинитe пopoдaтa e cтaвaлa вce пo – мaлĸa и пo – мaлĸa, зa дa ce пpeвъpнaт в мoмeнтa в идeaлният дoмaшeн любимeц, пopaди cвoя paзмep и външeн вид. Πopoдaтa пoлyчaвa cвoятa пoпyляpнocт cлeд пopeдицa oт paзлични ĸинoлoжĸи изяви.

Te ce дъpжaт пo cъщия нaчин, пo ĸoйтo ce дъpжaт и гoлeмитe ĸyчeтa и нe ocъзнaвaт мaлĸия cи paзмep. Πpитeжaвaт зaвиднa caмoyвepeнocт.

Йоркширският териер е сложна порода, което означава, че се нуждае от специална поддръжка и груминг.

Бележки от Стандарта на породата „Космена покривка“ Стандартът ясно показва как Йоркширският териер трябва да бъде сресван и колко дълга да бъде козината му. „Ушите са малки и покрити с къса козина.“ Когато се грумират ушите трябва да се има предвид стандарта за породата, а именно те да бъдат колкото е възможно по-малки, да бъдат оформени коректно без да се прави грешката да бъдат кръгли. „Лапите(крачетата) са кръгли.“ Не трябва да има стърчаща козина от лапите. Трябва да бъдат оформени с ножица до върха на ноктите, като се закръгли областта колкото е възможно. „Козината е права, лъскава, фина и копринена, а не вълниста.“ Грижата за козината е основно за груминга на породата. Тя трябва да изглежда както е описано в стандарта за породата (права, лъскава, фина и копринена, а не вълниста).

 
 

Груминг

 

За да се подържа красива козина, трябва да бъдат полагани определени грижи за Йоркширския териер. Въпреки, че не е сложно,все пак се изискват определени усилия и последователност в действията за подържане на здрава кожа и козина. Винаги се започва с цялостно сресване. В зависимост от състоянието на козината към момента се избира и вида на четката или гребена, който да използваме при разресването. Никога не се реши козината, когато е суха. Използва се антистатичен спрей или спрей за разресване който омекотява козината, прави сресването по-лесно и не позволява накъсване на косъма. Сресва се щателно от корените до върха, като се сресва на малки участъци. Тряба да се обърне внимание на очите, които сълзят обилно. Добре е да се почистват 1-2 пъти на ден с лосион за очи (препоръчително с лайка), за да се ограничи прекомерното сълзене, което води до образуване на гурли и оцветяване на козината под очите. С метален гребен за лице се сресва внимателно влажната козина под очите. Порядъка, по който се започва да се реши козината е оптимален. Единият начин е да се започне от опашката към врата, след това лапите и накрая остава главата.Реши се по посока на косъма. Когато се реши главата се сресва от врата до долната устна. След това се сресват бузите. С гребен за лице се сресва козината на носа докато се стигнат очите. Сресването на главата е готова, след като се среши козината от очите към короната. Когато се приключи с разресването, ушите се почистват много внимателно, като се махне мъртвата козината от вътрешносттна на ухото. Ноктите се режат колкото се може по-късо, като се внимава да не се нарани живеца. След това кучето трябва да бъде изкъпано. Къпането се извършва със специални за породата хидратиращи продукти. При къпането първо се мокри тялото, след това главата. Шампоана се нанася внимателно върху козината, без да се разтърква интензивно с ръце, за да не се получи сплъстяване. Козината се мие по дължина и никога наобратно към корените. След това се измива обилно с вода, за да не останат следи от шампоан. Задължително се нанася балсам или маска, за да се затвори косъма и козината да стане здрава и лъскава. Изчаква се 3, 4 мин. и се изплаква обилно с вода. Използва се сешоар и четка за изсушаване на кучето. Докато се суши, козината се разресва с четката, за да няма да спластявание и да бъде напълно изправена. Ако се наложи се използват щипки за коса. Козината се разресва от корените до краищата. За да се поддържа лъскава, фина, дълга и красива козина Йоркширския териер трябва да бъде къпан веднъж на две седмици. В България има много и различна козметика за йорки. В нашия онлайн магазин „Felix dogs – зообутик“ може да разгледате тази, която според нас е най-добра в момента.

Подстригване – според стандарта на породата

Подстригва се козината на ухото 1/3 от върха, в зависимост от това колко са големи ушите. Оформя се като се използва права ножица и се внимава да не се оставят стърчащи косми, от които ушите изглеждат по-големи. След това са подстригват космите във вътрешността на ухото като се използва филажна ножица. Подстригва се козината на лапите за бъдат добре заоблени. Козината под корема (полата) на трябва да бъде подстригвана, освен ако не пречи на ходенето на кучето. Само малко от предната част на полата се подкъсява, за да не се спъва кучето в нея. Накрая се подстригва зоната около ануса, за да бъде възможно най-чиста,но без да бъде прекалено очевидно.

Подстригване – по модел на клиента

От известно време се наблюдават нови международни тенденции в груминга. Това е много против късото бръснене на кучетата срещу косъма, така както се работи от 10 години в България, в Русия, в Украина и т.н. Доказано е, че това бръснене нарушава микробиома, т.е. микрофлората на най-повърхностния слой на кожата, вследствие на което той става твърд, с много остър край, започва да расте много бързо. Клетката дава сигнал на мозъка, че кучето е голо и започва един ускорен бърз разтеж на козината, за да може да покрие самата кожа така че кучето да не изгори, да не получи алергия, да не получи разраняване, защото след като е голо усещанията са му различни, започва да се чеше, търка се по килими, изпада в стрес и др. Всяко новородено кученце се ражда с близо 1 см. козина.Така го е създала природата и това не е случайно. Така, че не е редно да се бръснат кучетата прекалено късо. Това само ще им навреди. Освен това друга грешка, която се прави е да се подстригва много късо козината около лапите. Козината около лапите е за да защити възглавничките, да защити ноктите и самото легло на нокътя, защото ако ние обръснем лапата, там се нарушава тази много финна кожа и ципа и кучето започва да се ближе, става мокро и се развиват както бактерии така и гъбички.

Съществуват разлчни модели на прически на Йоркширския териер. Дължината на козината на тялото може да бъде и по-къса, но не прекалено., за да не се увреди козината. Увредената козина изглежда тънка, дехидратирана и накъсана. Или пък става груба и твърда и започва да се накъдря. Козината на лапите се оставя по – дълга и се оформят ботушки по-дълги или по-къси според желанието на клиента. Главата също може да бъде с по-дълга или по-къса козина, като се съобразяваме с дължината на козината на тялото и на лапите, за да изглежда кучето симетрично и добре балансирано. Във всички случаи прическата трябва да се съобрази с анатомията на самото куче, за да не изглежда то нелепо.

 

Козметика, витамини и аксесоари за Йоркширски териер може да намерите в нашия онлайн магазин „Felix dogs – зообутик“ >>> https://zoobutikbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *