Блог

Малтийска болонка (малтезер)

Малтийската болонка е най-старата от породата болонки. До момента е неизвестно дали в действителност породата идва от Малта или не. Тъй като са малки и красиви кучета, малтийските болонки са перфектните кучета компаньони.

Грумингът на тази порода е многокомпонентен и изисква определено време, но не е труден. Дългата копринена козина и игривия характер на кучето го прави един доста атрактивен домашен любимец, който доставя радост у неговите стопани.

Въпреки дългата козина, предимството на тези болонки е че тя не опада не оставят косми вкъщи след себе си. Стандарт на породата „Умно куче, покрито с дълга копринена козина“.

„Умни“ е думата, с която най-конкретно се характеризират Малтийските болонки. Качеството на козина е перфектно дефинирана от стандарта за породата : – Копринена – козината трябва да бъде поддържана копринена – Бяла – трябва да бъдат положени грижи, за да няма жълти петна по козината – Лъскава – грижа за козината, добра диета и употребата на добър шампоан са основите за поддържането на лъскава козина. – Дълга – изпълнявайки горепосочените указания, заедно с коректното (опаковане) на козината, тя може да бъде поддържана дълга без никакви проблеми. „Ушите са покрити с дълга козина, която трябва да достига поне до върха на раменете и да не бъде къдрава“. „Опашката има дълга гъста козина, която пада на една страна от тялото, наподобяваща плачеща върба. Козината трябва да бъде доста дълга, за да може да достигне пода“ „Бедрата са покрити с дълга козина, която достига до пода. Това допринася за баланса и хармонията у кучето. Груминг Както всички дългокосмести породи, Малтийските болонки изискват постоянни грижи. Кучетата от тази порода трябва от малки да са свикнали на дълги груминг сесии.

 

За да имаме представа колко често трябва да се води на груминг процедури първо трябва да се вземе предвид типа козина на кучето и колко време отнема преди тя да се сплъсти. Едва тогава ще знаем колко често кучето трябва да се къпе и съответно разресва. Ще трябва да го къпем по-често ако козината не е лъскава и ще трябва да го решим по-често ако козината се сплъстява лесно.

КЪПАНЕ

Преди да го изкъпем, ние трябва да напръскаме козината с антистатичен спрей и да разрешим добре, като се стремим да разресваме на тънки слоеве от корените до върховете на козината. След това вече можем да започнем да къпем кучето с хидратиращ шампоан като го изплакнем добре без да оставяме следи от шампоан по козината. След това трябва да направим баня за усливане на цвета на козината, за да се отървем от жълти петна. След шампоана нанасяме подходящ балсам. В нашия онлайн магазин “ Felix dogs – зообутик“ предлагаме козметика, която според нас е най-подходяща за козината на малтийските болонки.

 

СПА ПРОЦЕДУРА ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ НА СУХА И УВРЕДЕНА КОЗИНА – може да се приложи в домашни условия или в СПА груминг център

В случай, че козината е много суха, сплъстена или увредена ще приложим тристепенна процедура, за връщане на козината нормалния й здрав вид.

Какво представлява:

Нанася се предварителна маска (премаска). Предварителната маска се налага, когато козината има някакви проблеми – твърде суха или много сплъстена. Маската събира в себе си най-вредните вещества. Кучето усеща това и веднага се релаксира. Шампоана винаги е агресивен, даже и чистия шампоан без лаурит сулфат. Шампоана изсушава, но използвайки финалната маска възстановяваме горния липиден слой и кучето се чувства комфортно.

Как се прилага:

  1. Премаска – нанасяме предварителната маска на суха или съвсем леко навлажнена козина. С предварителната маска отнемаме мърсотията, отнемаме вредните вещества, които се намират в кожата и козината

  2. С шампоан измиваме всичко и връщаме кучето към настоящето

  3. С финалната маска възстановяваме горния липиден слой на кожата и затваряме кутикула на косъма. Тази маска защитава кучето за бъдещ период.

Т.е. с премаската подготвяме кожата и козината, с шампоана измиваме и финалната маска защитаваме кожата и козината за бъдещ период.

За домашна употреба препоръчваме Хидратиращата СПА терапия „Маракуя“ от серията „Fruit of the groomer” на Iv San Bernard – Италия.

 

СПА ПРОЦЕДУРА – ХИДРОМАСАЖ С ОЗОН – изпълнява се от квалифициран Грумър в СПА груминг център

Още след първата процедури с озон кучетата го заобичват, защото усещат свежестта в атмосферата, миризмата на чистота и хигиена.

dog_spa

Използваме озонотерапията, когато имаме нужда да проникнем по-дълбоко в кожата на кучето, за да възстановим баланса на кожния микробиом, да възстановим здравословния й pH баланс, а също да намалим факторите, които предизвикват стрес и чувствителност. Хидромасажът с озон позволява по-дълбокото проникване и абсорбиране на козметиката, която използваме. Понеже козината на кучето е устроена така, че го пази от външни въздействия в това число и от вода. Много е трудно да намокриш здраво куче. Защото козината работи за това, кучето да остане сухо. А за нас е важно козметиката да стигне до кожата, затова използването на озоновата машина е много полезна за проникването и абсорбирането на козметиката в кожата. Кучето има най-голяма нужда да се измие долната част на тялото (корема), защото там има повече жлези, те са разположени непосредствено на повърхността на кожата и това е мястото, което се нуждае от по-дълбоко почистване. При използването на озонотерапията се включват същите механизми, като тези при хората когато посещават сауна. Кожата започва да изхвърля всички вредни елементи и токсини почиствайки се. И при озонотерапията произтича това изхвърляне на вредните вещества, а ние усилваме ефекта като използваме масла като катиони или шампоан, като аниони. И когато клетките започнат да изхвърлят цялата тази гадост, потока на озона веднага унищожава всички вредни вещества. Озона унищожава вируси, бактерии, гъбички и много добре работи против демодекоза.

Сложността в използването на апарата с озон е в това, че трябва да се контролира потока и концентрацията на озона. И това е ролята на Грумъра. Да направи индивидуална програма за всяко куче.

 
 

ИЗСУШАВАНЕ

Изсушаваме козината, използвайки сешоар и мека четка без да дърпаме козината.

 

Въздуха от сешоара не трябва да бъде много горещ, за да не увредим козината. Сушим слой по слой от горе до долу винаги от корена до върха на козината. Накрая използваме спрей – антистатик

 
 
 
 

Изложбен (шоу) груминг Подстригването на Малтийска болонка не е сложен процес. Не се налага да се използват ножици. Най-важния елемент от грууминга на породата е поддържането на козината. Областта около ануса задължително се подстригва. Лапите на кучето трябва да бъдат перфектно заоблени. Дължината на козината може да се подстригва само при извънредна необходимост. Например за изложбените кучета козината трябва да допира пода, но ако е прекалено дълга кучето може да се спъне в нея. В такъв случай е добре да намалим дължината на козината. Козината на главата на Малтийските болонки може да бъде вързана на един или два ластика. Ако са избрани два ластика, те трябва да бъдат от двете страни на главата, като и двете ги завъртаме двойно, за да изглеждат като рога. След това се слагат две черни шноли, които са достъпни само за Малтийски болонки. Накрая , използвайки гребен правим пътечка от главата до опашката и разресваме и двете страни, за може козината да стане мека и лъскава.

 

Салонен (пет) груминг

Салонния груминг не е изложбен груминг. Тук целим прическата да е красива, удобна и безопасна за кучето. Има много и различни прически за малтийските болонки. Може тялото да е късо с по-дълги бутушки, може да се остави обем на цялото тяло и лапите – ефекта е по-пухкаво куче, може да е с по-кръгла форма на главата, по-късо или по-дълго, по-къси уши, по-дълги уши и т.н.

 

ХРАНЕНЕ

Всеки, разбира се, знае, че трябва да храните своя домашен любимец или с висококачествена супер-премиум храна за домашни любимци, или с добре балансирана натурална храна. Според последните метаболитни проучвания при кучетата, около 60% от хранителните вещества отиват за формирането и поддържането на състоянието на козината. Много собственици обаче упорито пренебрегват препоръките. На кученцата се дават сладки, мазни, пушени, солени храни. Всеки развъдчик и ветеринарен лекар е чувал това хиляди пъти: „това е само малко парченце“, „толкова много го обича“, „не яде нищо друго“ или любимото ми „цял живот хранихме кучетата си по този начин – и нищо“. И малките манипулатори са доволни и сега кученцето отказва да се храни и изисква сирене, колбаси, бисквитки и друга контрабанда. И му дават все повече и повече – все пак детето е гладно. Звучи познато, нали? В резултат на това са засегнати панкреаса, черния дроб и стомашно-чревния тракт. Започват диария, метаболитни нарушения и други проблеми. Включително с козината, разбира се.

 

Избрана козметика, витамини и аксесоари за домашни любимци може да разгледате в нашия онлайн магазин „Felix dogs – зообутик“ >>> https://zoobutikbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *