Блог

Алопеция Х – болест или козметичен проблем

Вашето куче страда ли от алопеция X (болест на черната кожа)?

Терминът алопеция не е нищо по-мистериозно от медицинската дума за косопад. Самото заболяване, известно още като Black skin disease (болест на черната кожа), е малко разбрано. Това състояние при животните се нарича алопеция X, тъй като причината(ите) за това състояние все още са сравнително неизвестни и лечението обикновено е чрез проба и грешка (или, както някои предполагат, случайно). Това заболяване може лесно да бъде объркано с „болестта на Къшинг“.

Заболяването се проявява първоначално като изтъняла козина, понякога придружена от кожен сърбеж, а понякога не, последвано от плешиви петна, последвани от почерняла или тъмно сива кожа. В крайна сметка кучето може да стане напълно плешиво с наситена въгленосива кожа. Често кучето ще мирише наистина лошо.

При много кучета с това заболяване изглежда няма други симптоми и заболяването може да се разглежда като козметично. Заболяването обаче може да е генетично или по-скоро склонността или податливостта към развитие на това заболяване може да е част от генетичния код на кучето. И е вярно, че някои породи изглеждат по-склонни към алопеция Х от други, като помераните водят класацията.

Черната кожа може да се прояви по други начини и на други места, често започвайки от корема и от вътрешната страна на задните лапи. Понякога този тип заболяване е свързано с общ сърбеж и кожни обриви. Може да има лоша миризма, която да кара собственика да къпе кучето все по-често, което влошава заболяването и сърбежа се увеличава. Когато има сърбеж, ветеринарните лекари често предписват стероиди (кортизон или преднизон), за да намалят възпалението. Моля, имайте предвид, че стероидите никак не са безобидни, тъй като те нарушават естествената имунна система на кучето и болестта ще се влоши. Освен това употребата на стероиди ще насърчи навлизането на акари и бактерии, което ще доведе до сериозни проблеми.

Ако забележите малки черни или ръждиви точки по кожата на вашето куче, обикновено по корема и особено около гениталиите, това може да се окаже индикатор за много сериозна атака на вашето куче от някакъв инфекциозен агент, независимо дали е гъбичка (или дрожди), бактерия или фоликуларен акар. То няма да изчезне или да се подобри с времето и обикновено е придружено от лек, от време на време сърбеж. Едно ухапване от бълха може да доведе до тази ситуация, тази неприятна бълха инжектира кой знае какъв вид патоген точно под кожата на вашите домашни любимци.

Ако забележите, че козината е много суха, оредяла и прилича на изгоряла от химия коса, трябва спешно да предприемете действия. Други симптоми на появата на болестта – ако кученце на възраст от една година няма основен косъм по гърба, или на задните крака или опашката има плешиви петна.

И така, как да поправя този проблем?

Лесно е, потърсете ни за консултация. В нашите салони предлагаме високоефективни терапии за лечение на кучета с кожни проблеми. Става въпрос за озонотерапия и дермокозметика, което в момента е най-доброто естествено средство за справяне с Алопеция Х. След преглед, ще ви предложим индивидуална схема за оздравяване на кожата. Просто следвайте инструкциите, направете снимки преди, по време и след и заедно ще преминем през това изпитание. Не забравяйте, че търпението и постоянството са ключът към успеха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *