Uncategorized

10 ФАКТА ЗА ПСИХИКАТА НА КУЧЕТАТА

1️ КУЧЕТАТА НЕ ИЗПИТВАТ ЧУВСТВО ЗА ВИНА

Всеки от нас познава добре следната ситуация: след като кучето е направило нещо „лошо“ и е забелязало, че собственикът е недоволен от това действие, то започва да показва с целия си вид, че се „срамува“ – притиска ушите и опашката си, обръща си главата настрани, гледа настрани и изглежда объркан. Ако човек се държи по този начин, определено разчитаме това като проява на вина и осъзнаване на неправилността на действията си. Има голяма голяма вероятност поведението на кучето да се тълкува по същия начин, но на неговия език това означава „Да не се караме!“, „Виж колко съм малък и беззащитен!“ С поведението си то се опитва да успокои ядосания собственик и да предотврати развитието на конфликт;

Домашните любимци използват същата тактика, когато са изправени пред агресия от други животни. Кучетата не се чувстват виновни, защото тяхното разбиране за това кое е „добро“ и кое е „лошо“ е различно от нашето. За да разбере кучето какво е приемливо и правилно за стопанина му, то трябва да бъде научено на това, а не да бъде наказвано и засрамвано.

2️ КУЧЕТАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ОПИТ

За да бъде животът на кучето пълен и хармоничен, то се нуждае от много впечатления: обонятелни, визуални, вкусови, тактилни и умствени. Това е необходимо за всички кучета, независимо от възрастта, породата и размера. Благодарение на баланса на психически и физически стрес, спокойно и радостно взаимодействие със собственика, богата, но не претоварена със стимули среда, кученцето ще се развива правилно, а поведението на възрастно куче ще бъде приятно и предсказуемо – няма да отиде сам в търсене на нови преживявания, бягайки на разходка, събирайки годни и негодни за консумация неща от улицата и разрушавайки къщата. Отговорните развъдчици на кучета винаги работят с кученцата веднага щом започнат да се интересуват от света около тях, постепенно, дори преди да се преместят в семейството, въвеждайки нови миризми, предмети и повърхности в живота им. Това помага на животното да се адаптира по-бързо и да се чувства по-уверено, което ще се отрази на целия му бъдещ живот.

3️  КУЧЕТАТА МОГАТ ДА СЕ СПРИЯТЕЛЯВАТ

Важен фактор, влияещ върху качеството на живот на кучето, е възможността да се свърже с роднините си. Между животните може да има различни взаимоотношения – от „стой далеч от мен“ и „здравей-чао“ до истинско силно приятелство. Параметрите, по които избират приятелите си, остават загадка за нас, това не се влияе от размера, възрастта и породата. Кучетата, живеещи заедно, не винаги ще се чувстват комфортно заедно – животът в едно семейство не гарантира добри отношения. Приятелството между кучета означава, че те обичат да прекарват времето си заедно, да се грижат един за друг на разходки (понякога дори имат места за срещи и след като са научили графика на разходките, не искат да го напуснат, докато не изчакат приятел), доверие , споделят играчки и влизат в конфликтни ситуации.

4️ КУЧЕТАТА СА СУЕВЕРНИ

Кучетата са просто обсебени от знаци: те са в състояние да установят връзки между събитията и техните последствия и да запомнят цели вериги от символи, които предхождат някакво действие (например разходка или връщане на собственика). Техните причинно-следствени връзки са изградени по различен начин – например експериментално е доказано, че те не разбират как действат гравитацията или други скрити сили, които са очевидни за хората. Собствениците често приписват фантастични свойства на своите домашни любимци: способността да четат мисли, да усещат завръщането на собственика у дома или способността да броят. Но всъщност кучетата са отлични в наблюдението, запомнянето и въз основа на това успяват да прогнозират събитията. Затова най-доброто нещо, което може да се направи за тяхното благополучие и психологически комфорт, е да се опитаме да създадем най-предсказуемия свят, който включва постоянен ежедневен режим, еднакви реакции на собственика към определени събития и ежедневни малки ритуали.

5 КУЧЕТАТА НЕ СА СПОСОБНИ НА ОТМЪЩЕНИЕ

Фактът, че хората приписват отмъстителност на кучетата, е един от най-големите проблеми в отношенията с тях. Разбира се, доверието в любимеца, който без никакво смущение разкъсва избраните с любов нови тапети от стената, може да бъде подкопано. Човек изпитва разочарование, негодувание и раздразнение, когато неговия любимец разваля нещата и започва да вижда зли намерения в това – изглежда, че кучето е планирало всичко предварително, за да отмъсти например ако сме му отказали игра. Всъщност реалността е по-прозаична: лошото поведение често се обяснява със скука, страх от самота и факта, че животното не осъзнава стойността на тапета. За него вашите маратонки или слушалки са интересна образователна игра, която светът предлага. Можете да разрешите този проблем без сложна психологическа конфронтация: като скриете нещата, които са ви скъпи, и предложите на вашия домашен любимец друга занимавка, така че да може да бъде ангажиран, докато сте заети или отсъствате.

6 КУЧЕТАТА СА В СЪСТОЯНИЕ САМОСТОЯТЕЛНО ДА СЕ СПРАВЯТ С ТРЕВОГАТА

Кучетата имат забележителна вградена способност да успокояват себе си и другите в кризисни ситуации или моменти на екстремна възбуда. За да се отпуснат и да съберат мислите си, те трябва да дъвчат, гризат или разкъсат нещо. Когато челюстите работят, се стимулират окончанията на блуждаещия нерв, който при активиране освобождава химическо вещество, което е естествен седатив. Ако кучето види, че някой от обкръжението му е разтревожен или назрява конфликт, то може да започне да се прозява или да се опита да раздели превъзбудените страни с тялото си, заставайки между тях. Стопаните често бъркат това поведение с ревност, но всъщност кучето може да приеме всяка близост за кавга. Дори ако някой просто се опитва да прегърне, негов дълг е да го предотврати.

7 ВАЖНО Е КУЧЕТАТА ДА СЕ ЧУВСТВАТ В БЕЗОПАСНОСТ

Нуждата от безопасност е една от основните нужди на кучето. Недоволството му води до поведенчески проблеми: домашният любимец става агресивен, тъй като трябва да се защитава, когато е разтревожен, отдръпнат, безинициативен, когнитивните му способности намаляват. Изследване на пулса на кучета в различни ситуации показа, че те започват да се тревожат, дори ако към тях се приближават по права линия с бърза крачка  –  а какво остава за по-сериозен стрес. Доверителните отношения с най-значимия социален партньор (собственика и неговото семейство) играят жизненоважна роля за създаването на чувство за сигурност.

8 КУЧЕТАТА СА ЕМПАТИЧНИ

Кучетата са способни не само да изграждат сложни взаимоотношения, но и да споделят чувствата на другите и да проявяват съпричастност. Кучетата са особено чувствителни към болка или страх от своите роднини – когато в тяхно присъствие другите се отнасят грубо, дърпат или наказват, те могат да избягат. Сред всички животни кучетата са абсолютните шампиони в разбирането не само на езика на тялото, но и на емоциите на хората. Всеки е запознат с израза „кучетата усещат страх“: всъщност техният чувствителен нос е в състояние да открие адреналина, който човешкото тяло произвежда.

9 АКО КУЧЕТАТА РЪМЖАТ, НЕ Е ЛОШО

В допълнение към езика на тялото, кучетата използват различни звуци, когато общуват: лай, хленчене, вой, пуфтене, пръхтене и ръмжене. Ако останалите звуци можем да интерпретираме  повече или по-малко правилно, то с последния възникват трудности. Ръмженето плаши хората, мнозина реагират агресивно на този метод на комуникация, карайки се и наказвайки домашния любимец, мислейки, че така показват кой е главният. Но преди 20 години учени от цял ​​свят стигнаха до извода, че връзката между куче и човек не е йерархична стълба, където всеки се опитва да заеме по-високо място.

Когато кучето ръмжи, то съобщава, че ситуацията не му е приятна, а не че проявява грубост. Той моли да се увеличи дистанцията или да не се посяга на неговите играчки или място. Тези звуци също могат да показват, че вашият домашен любимец има проблеми, може би се чувства уязвим, несигурен или изпитва болка.

10 КУЧЕТАТА И ХОРАТА СИ ПРИЛИЧАТ, НО СА И МНОГО РАЗЛИЧНИ

Физиологично си приличаме в много отношения (кучетата също усещат вкуса на храната, болката, топлината и студа), възприемаме света около нас по подобен начин, но в същото време се различаваме много по отношение на ценностите. Трябва да запомните това и да проявите разбиране към поведението, характерно за техния вид. За да избегнете погрешни тълкувания и сериозни грешки, е необходимо да изучавате кучетата, да ги наблюдавате с отворен ум и да се опитвате да разберете техните нужди и намерения. Отговорност на собственика е внимателно и отговорно да изгражда взаимоотношения, да осигурява защита и да зачита границите на кучето.

 

Автор: Елена Журба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *