Блог

Клинично хранене, основано на изследвания: коригиране на дерматит при кучета

Сърбежът е често срещана характеристика на много кожни заболявания при кучета. Във всички случаи на възпалителни кожни заболявания, независимо от тяхната причина, е важно да се премахне възпалението. Тъй като кожата изпълнява бариерна функция, тя е постоянно изложена на оксидативен стрес (Таблица 1) и в момента се смята, че проникването на алергени чрез кожата е най-значим. Около 50 % от кучетата с алергични състояния, като атопичен дерматит (АД), могат да проявят нежелани реакции към компонентите в храната, което затруднява лечението, ако тя остане същата. За повечето видове дерматити подходящата диета може да облекчи сърбежа и да елиминира много от поведенческите реакции, които пречат на заздравяването, т.е. клиничното храненето е полезно допълнение към лечението на специфични кожни заболявания.

 

Таблица 1:

Фактори предизвикващи оксидативен стрес

-Замърсяване на въздуха, водата, храната

-Прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи

-Паразити

-Аеробни микроорганизми

-Окислители, отделяни при нормален метаболизъм и дишане

 

Диагностика на нежелани реакции към компонентите на храната

Проучването чрез прилагане на елиминационна диета се явява едно от най-добрите средства за диагностициране при съмнения за нежелани хранителни реакции. Идеалната елиминационна диета трябва да съдържа ограничен брой протеинови източници: за предпочитане лесно смилаем хидролизиран протеин или 1-2 вида непокътнати протеини, с които животното преди това не е било в контакт (Таблица 2).

 

Таблица 2:

Източници на протеини в елиминационната диета

-хидролизиран протеин

-сьомга

-патица

-картофи

 

Мастни киселини и възпаление: Омега-3 мастните киселини спомагат за намаляване на възпалението в много тъкани на тялото, включително кожата. Ако е възможно, трябва да се установи причината за дерматита и да се започне подходяща терапия. Кучетата с всякакви кожни възпаления могат да бъдат подобрени с диета с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Специализираните храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини обикновено се понасят добре от кучетата и са надеждни.

Антиоксиданти: Поради голямото количество липиди в кожата, липофилните антиоксиданти като алфа-токоферол (витамин Е) играят важна роля при детоксикацията на реактивните кислородни видове по време на оксидативен стрес. Изследванията показват, че увеличаването на съдържанието на витамин Е в диетата може да доведе до увеличаване на съдържанието му в кожата и кръвта

Определение

Неблагоприятна реакция към хранителните компоненти – това е всяка ненормална реакция към храната, която ядете. Терминът диетична непоносимост се отнася до голяма категория нежелани реакции към храната, които се развиват по неимунологични механизми. Терминът хранителна алергия или хранителна свръхчувствителност трябва да се припише само на тези реакции, които се основават на имунния отговор.

Атопичен дерматит при кучета (АД) – обикновено има генетична предразположеност към АД,а алергичните кожни заболявания, придружени от сърбеж, са най-често (но не винаги) свързани с антитела (IgE) към алергени от околната среда.

 

Клиничен случай на атопичен дерматит

Бастър

История: 4-годишен бостънски териер на име Бъстър, кастриран мъжки, с тегло от 3 до 5 кг. (нормално). Собствениците са го завели в клиника с оплаквания, че постоянно се чеша и не им позволява да заспиват през нощта. Сърбежът започнал преди две години и непрекъснато напредва. Бъстър е лекуван в други клиники с глюкокортикоиди, които помагат, но никога не разрешават напълно симптомите. Третирането на бълхи се извършвало редовно и по време на изследването не били открити признаци на паразити или бактериална / гъбична инфекция.

 

Клинични прояви: От две години се наблюдават умерен до силен сърбеж и хронични ушни инфекции.

 

Диагноза: кожно заболяване, придружено от сърбеж и външен отит.

 

Препоръки: Ветеринарният лекар препоръчал на Бъстър да се храни с хипоалергенна храна с високо съдържание на мастни киселини и антиоксиданти. В случай, че Бъстър продължава да има силен сърбеж през нощта, се препоръчват антихистамини. Освен това кучето трябва да се къпе всяка седмица със специален лечебен шампоан. Ако клиничните прояви на заболяването не бъдат отстранени, ще трябва да се направят допълнителни диагностични тестове. Бъстър е изпратен вкъщи и хранен с подходяща диетична храна със сьомга. Преходът към новата храна е извършен в рамките на 7 дни, след което, съгласно препоръките, на Бъстър не е давана друга храна(освен диетата) и е къпан ежеседмично със специален шампоан.

 

Резултат и допълнителни наблюдения

След 6 седмици хранене с изключително препоръчителната диета, Бъстър се чувства значително по-добре и вече няма сърбеж. Антихистамините облекчиха състоянието му през първите няколко седмици, но собствениците съобщиха, че Бъстър вече не се нуждае от тях. Изглеждаше много по-добре и собственикът беше доволен, защото накрая и двамата получиха възможност да спят добре.

 

Перспективно 8-седмично проучване при кучета с дерматит

Мултицентрово клинично изследване за специално хранене при кучета с хроничен несезонен сърбежен дерматит, причинен от атопия и / или нежелана хранителна реакция.

Allen T. A., Fritsch D. A.

Окончателен доклад от проучване # CLIN28983R. Hill’s Pet Nutrition Center, Topeka, Канзас.

Проведено е мултицентрово клинично проучване за оценка на ефектите от диета с нов протеинов източник и повишени мастни киселини и антиоксиданти при кучета с дерматит, причинени от атопия или хранителна алергия.

Описание

• 88 кучета без съпътстващи заболявания, диагностицирани с хроничен несезонен сърбежен дерматит и / или нежелани реакции към хранителните компоненти.

• 18 частни ветеринарни клиники в 10 държави.

• Диетични добавки или диети с високо съдържание на омега-3 мастни киселини не са били разрешени в продължение на 12 седмици преди започване на проучването.

 

Протокол

Разрешено е стандартно лечение на АД (предотвратяване на контакта с алерген, антиген-специфична имунотерапия, противовъзпалителна и антимикробна терапия), при условие че начинът на приложение остава същият до приключване на проучването. Диетата е с продължение 8 седмици. Използваната храна включва картофи и сьомга и повишени нива на омега-3 мастни киселини (2,91% сухо вещество) и антиоксиданти в сравнение с обикновените кучешки храни. Собствениците и ветеринарните лекари оценяват клиничните прояви на хроничен сърбежен дерматит, състоянието на кожата и козината и качеството на живот с помощта на визуална аналогова скала. Оценките се определят според степента на кожни лезии (0 – не, 1 – лека, 2 – умерена, 3 – тежка). Кучетата бяха изследвани преди началото на храненето с тестовите диети и 4 и 8 седмици след началото на храненето.

 

Клинично значение: Резултатите от изследванията потвърждават, че използването на диети с нов източник на протеини и по-високи нива на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, са полезни при лечението на хроничен несезонен сърбежен дерматит, причинен от атопия и / или нежелана реакция към хранителните компоненти. Собствениците на домашните любимци и ветеринарните лекари съобщават за подобрения в симптомите като сърбеж на кожата, отит на средното ухо, зачервяване на кожата и алопеция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *