Груминг на кучета с дълга козина

Наръчник за кучета с дълга козина

Списък с породите:

Афганска хрътка, Ши-тцу, Йоркширски териер, Малтийска болонка, Котон де тюлеар, Лхаса апсо, Японски хин, Дългокосместо чихуахуа

Дългата козина изисква особени грижи и внимание. От вашите услилия зависи здравето на вашето куче. Много собственици на кучета с такъв тип козина често ни питат относно домашните грижи и затова направихме този наръчник. От него ще научите как да решавате основни проблеми, които може да срещнете при отглеждането на вашия любимец и какви хигиенни процедури трябва да се извършват редовно. Ще дадем и препоръки за инструменти и козметика.

Особености на дългата козина:

9 000 – 15 000 фоликула на кв.см.

Цикъл на живот на фоликула : 7 месеца (тоест на 7 месеца средно се сменя козината)

Нормална честота на къпане : на всеки 2 седмици

Дългите козини са с наподобяващи човешкият косъм. Те растат непрестанно и нямат определена дължина. При тях във всеки фоликул има 2 вида косъм: 1 дълъг и по-плътен 6 дълги и по-тънки, играещи ролята на второстепенни. Мускулчетата на самите косми са много слаби, за това няма т.нар движение в козината. Тя е податлива на тежки заплитания ето защо трябва да бъде третирана правилно.

Недостатъци на дългата козина:

 • бързо се заплита, което води до образуване на буци
 • наелектризира се
 • суха кожа
 • накъсана козина
 • пърхот
 • очите текат обилно
 • кучето се ближе бод опашката и си „търка“ дупето в пода
 • раздразнена кожа
 • сърбеж
 • кожата се задушава между пръстите и възглавничките на лапите и създава предпоставка за развитие на бактрии, вируси и гъбички

Как да се грижим за куче с дълга козина:

 1. Подрязване и изпилване на ноктите
 2. Почистване на ушите
 3. Разресване на козината и отстраняване на сплъстяванията
 4. Къпане
 5. Изсушаване
 6. Стилизиране
 7. Подстригване на козината между възглавничките на лапите
 8. Оформяне на ушите и козината между очите

Минимален списък от необходими инструменти за дълга козина

 1. Нокторезачка.

Удобен среден размер, нокторезачка (не гилотина) или малка ножичка Фирми: Show tech, Ibanez, Artero

      2.Пинсети за отстраняване на козина от ушите.

Удобни извити пинсети с тъпи върхове за вежди, продават се в  козметичните магазини

        3.Сликер – четка

Можете да се справите с един среден размер, с мека корда. Фирми Show tech, Artero, Ibanez

4. Метален гребен

малък 15 см. или среден 18 см.

5. Тример

Необходим за бръснене на възглавничките на лапите и ушите на йоркитo.

6. Права ножица

Оптимална дължина 6 или 6,5 инча.

7. Памучни дискове (за почистване на лице), лосион за уши, клечки за уши

8. Ръчен сешоар

Необходими средства:

За почистване на ушите – LUCAA+ Пробиотичен спрей за ушна хигиена

За почистване на очитеСерум за почистване на очи и оцветявания

За козината – Шампоан и балсам за дълга козина – имат овлажняващ и изглаждащ ефект.

Балсам от същата серия като шампоана или универсален. Нанасяте балсам, изчаквате 3 мин. и изплаквате. Или може да се разреди с повече вода, напръсквате козината и не отмивате.

Важно:

По време на всяка процедура използвайте метода на положителното подсилване – опитайте се да уловите онези моменти, когато поведението на кучето ви устройва (стои спокойно, не се опитва да избяга, не проявява агресия) и го наградете с лакомство. Бъдете последователни, уверени и не плашете кучето – с времето то ще понася процедурите все по-добре.

Етап 1. Изрязване на ноктите

Изпълнява се на всеки 2 седмици Задачата е да направите ноктите толкова къси, че да не докосват повърхността на пода и да не създават на кучето дискомфорт при ходене.

 

 

 

 

 

 

 

Вътре в нокътя минава кръвоносен съд и колкото по-често се режат ноктите, толкова е по-прибран навътре. Колкото по-рядко се режат ноктите, толкова по-близо до върха на нокътя расте кръвоносния съд и става много по-трудно да се извърши процедурата. Трябва да изрежете нокътя до границата със съда. Когато ноктите са черни, това е много по-трудно. Отрязвайте по малко от нокътя, докато видите черна точка от вътре. Това е ориентирът, че сте на границата с кръвоносния съд.

Много е важно да фиксирате правилно кучето: не обръщайте лапите настрани, а ги огънете напред или назад.

Етап 2. Премахване на космите от ушния канал и почистване на ушите

Честота: При замърсяване (Проверявайте степента на замърсяване всеки месец) Задача — в идеалния случай, отстранете цялата козина която е в ухото. 1. Отворете ухото, като го обърнете леко и с пръсти или пинсета отстранявайте по няколко косъмчета (малки кичури) Не премахвайте много косми наведнъж.

2. Почистете ухото с подходящ лосион за уши

!!! Използвайте лосиони на водна основа, но никога не ги наливайте в ушите на вашето куче. Напоете памучен тампон и почистете ухото отвътре навън.

Етап 3. Разресване на козината и премахване на заплитания

Използвайте спрей за разресване или си направете такъв от балсам и вода. 1 лъжичка балсам се разтваря в 1 лъжичка топла вода до получаване на хомогенна смес. Към тази смес се добавя 150 мл. вода до получаване на спрей. Смесете ги в спрей помпа за по удобно. Напръскайте козината и разрешете заплитанията и козината със сликър четка (средна или малък размер с мека корда и по – къси зъби). Разресвайте от корена и изтегляйте напред козината (не стържете кожата със зъбците на четката).

Разрешете козината с метален гребен с фини зъби. Гребенът трябва да се движи свободно от корена до края. Дръжте кичура в корена, за да не нараните кожата.

Етап 4. Къпане

Използвайте качествени шампоани и балсами подходящи за кучета.

Например: за йорки 3-5 кг ​​- 1 чаена лъжичка шампоан се разрежда според инструкциите в купа, с гъба се разбива до образуването на пяна.

Процедура: Намокрете козината на кучето, с гъба нанесете пяна. На главата, мустаците, брадата, зад ушите – козината е особено мазна на места и може да се използва по – концентриран разтвор на шампоана или дори накапете концентрат върху мокра гъба и търкайте. За да не се налива вода в ушите, наклонете главата на кучето надолу и ги предпазете с ръка. Също така се опитайте да не наводнявате очите, носа и устата – дръжте душа възможно най-близо до кожата на тялото на кучето, така че да няма пръскане.

Можете да държите кучето за брадата или да наклоните главата нагоре, като внимавате да не наливате вода дирекно в ушите. Проверете дали козината в областта на мустаците и брадата е измита: ако не е измита, ще бъде хлъзгава на допир, а ако е измита, ще скърца.

Разредете балсама според инструкциите и нанесете върху цялата повърхност на козината на кучето, с изключение на главата, защото доста трудно се отмива. Ако е необходимо, можете да използвате балсам в долната част на брадата. Също може да използвате и балсам под формата на спрей, без отмиване.

Завийте кучето в хавлиена кърпа и го задръжте за няколко минути, за да попие влагата. Това улеснява изсушаването с сешоар.

Етап 5 Изсушаване

Дръжте сешоара на разстояние от 20 – 30 см. от кожата на кучето, за да не го изгорите.

Тяло (страни, шия) – насочете сешоара отгоре надолу и разресвайте козината със сликър четка. Лапите и опашката могат да се сушат във всяка посока. Главата е нелюбим етап за сушене за кучета, можете да насочите сешоара отгоре надолу или отстрани (в бузите). Грумърите използват сликъри за изсушаване на главата, но без специално умение може да бъде опасно, така че у дома е по-добре да използвате метален гребен, сресвайки отгоре надолу и издухвайки козината до корена, можете също да завъртите козината на бузите на вътре с фризьорска кръгла четка.

Етап 6 Подстригване на лапите, бръснене на ушите, подстригване между очите

Не трябва да предприемате този етап, ако много се страхувате – свържете се с грумъра.

Необходимо е да премахнете козината между възглавничките на лапите, така че да има добро сцепление с пода. Когато възглавничките не са почистени, лапите могат да се плъзгат много, което често води до наранявания (изкълчвания)

Изпълнявайте процедурата с ножица или тример ( с тример е по – безопасно) Можете да подстрижете козината до кожата или просто да отворите (почистите) възглавничките. Дръжте лапите назад, като ги огънете в ставите.

По-удобно е да обработвате ушите с тример. Ухото се фиксира между палеца и средния пръст, в средата или в основата на показалеца (на вътрешната повърхност на ухото). Бръснем външната част – по посока на растежа на косъма с цялото острие на тримера, като го притискаме към кожата. Обръснете върха на ухото (⅓ от повърхността), сякаш отваряте горния триъгълник отвън и отвътре. Подравняваме ръба на ухото с ножица, като внимаваме да не засегнем ухото. Подравняваме само стърчащите косми.

Отстранете космите между очите с ножица. Ако кучето е неспокойно или се страхувате, използвайте ножица с тъп връх. Отстранете козината във вътрешните ъгли и малко между очите. Тази процедура е особено важна за кучета, които имат течащи очи – в техния случай не забравяйте за допълнителна хигиена.

Етап 7 Окантоване на лапите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *