Блог

Как да избегнем Алопеция Х при померанския шпиц?

Алопецията при шпицa е доста често срещана. Ветеринарните справочници по този въпрос са лаконични и уклончиви: причините не са установени. Поради това алопецията при шпица често се нарича „алопеция Х“. Най-добрите развъдници в света са озадачени от търсенето на решения на проблемите с алопецията. Като ветеринарен лекар, който от много години развъжда померански шпиц, ще споделя наблюденията си по този въпрос. По правило алопецията при шпица е резултат от грешки в храненето, неправилна грижа за козината, пренебрегване на разходките и др.

 

ГРИЖА ЗА КОЗИНАТА

Обикновено шпицът има дълъг основен косъм и обемен и гъст подкосъм. Колкото по-пухкаво е кученцето, толкова повече се търси от купувачите, но щастливите нови собственици често не знаят как да се грижат за обемната козина. Кученцето рядко се къпе и сресва, а при разресването това се прави повърхностно, което много бързо води до появата на заплитания. В резултат на което става трудно да се смени козината и космените фоликули заспиват. Резултатът е алопеция.

 

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ОПЛЕШИВЯВАНЕТО ПРИ ПОМЕРАНСКИЯ ШПИЦ?

Първо, не четете и не слушайте препоръки за къпане на кучето ви не повече от веднъж на всеки шест месеца. Това е много погрешен подход. Шпицът трябва да се къпе веднъж на две седмици или най-много месец с висококачествени хидратиращи шампоани и балсами. Измиването внимателно премахва мъртвите косми, а добрият балсам овлажнява козината, пресъхнала от въздуха и отоплението в дома. На второ място, козината трябва да бъде добре сресана с гребен, след като я овлажните с балсам разреден с вода в съотношение 1:10. Напръскайте козината със спрей, изчакайте 1 до 3 минути и след това внимателно срешете козината с масажен гребен от корените. Масажът на кожата, произведен от гребена, осигурява притока на кръв към фоликулите, укрепва космените фоликули и помага за смяната на „бебешката“ козина. Ресането е най-добре да се прави 3 пъти седмично.

 

РАЗХОДКА.

Шпица не е куче, което си стои в дома, трябва да се разхождате с него. Всеки ден. При всяко време. Особено през зимата прохладното време е отлично за стимулиране на растежа на козината. Шпиц не се нуждае от дрехи. Нито топли, нито леки, нито красиви. Най-много можете понякога да използвате лек дъждобран за особено кално време. Въпреки че козината на здравия шпиц обикновено отблъсква мръсотията.

 

ХРАНЕНЕ

Всеки, разбира се, знае, че трябва да храните своя домашен любимец или с висококачествена супер-премиум храна за домашни любимци, или с добре балансирана натурална храна. Според последните метаболитни проучвания при помераните около 60% от хранителните вещества отиват за формирането и поддържането на състоянието на козината. Много собственици обаче упорито пренебрегват препоръките. На кученцата се дават сладки, мазни, пушени, солени храни. Всеки развъдчик и ветеринарен лекар е чувал това хиляди пъти: „това е само малко парченце“, „толкова много го обича“, „не яде нищо друго“ или любимото ми „цял живот хранихме кучетата си по този начин – и нищо“. И малките манипулатори са доволни и сега кученцето отказва да се храни и изисква сирене, колбаси, бисквитки и друга контрабанда. И му дават все повече и повече – все пак бебето е гладно. Звучи познато? В резултат на това са засегнати панкреаса, черния дроб и стомашно-чревния тракт. Започват диария, метаболитни нарушения и други проблеми. Включително с козината, разбира се.

 

СИМПТОМИ НА АЛОПЕЦИЯ.

Как да не пропуснете болеста? Първото нещо, което трябва да ви предупреди, е сухотата на козината. Ако кученцето внезапно започна да прилича на жертва на полуобразован фризьор – с изгорена от химия коса, трябва спешно да предприемете действия. Други симптоми на появата на болестта – ако кученце на възраст от една година няма основен косъм по гърба, на задните крака или опашката има плешиви петна.

 

КАК ДА ЛЕКУВАТЕ АЛОПЕЦИЯТА?

Ако симптомите са ви убягнали или не сте имали време да предприемете действия и вашият малък шпиц е плешив, не се отказвайте, почти сигурно ще бъде възможно да го оправите. Обаче бъдете търпеливи, лечението ще отнеме от 6 до 12 месеца. Ще можете да видите първите резултати след около два-три месеца – върху кучето ще се появят петна, след това те ще започнат да се отлепват и скоро след това ще се появи този пух. В по-голямата част от случаите стриктното спазване на всички препоръки води до пълно излекуване – колкото и плачевно да изглежда вашият малък шпиц. Алопеция може да се появи и при възрастни кучета, най-често – след късо подстригване. Какво друго? Лечението на алопеция е случаят, когато си струва да започнете лечение насочено към възстановяване на имунитета и метаболизма, в 95% от случаите това помага. Повечето ветеринарни лекари се стремят първо да изключат болестта на Къшинг или проблемите с щитовидната жлеза. Тъй като са изключително трудни за диагностициране, най-често ветеринарните лекари действат на сляпо и произволно, предписвайки едно или друго трудно поносимо хормонално лечение със сериозни странични ефекти. Не правете това! Повтарям, почти сигурно причината за алопеция се крие в неправилна грижа, нарушен имунитет или метаболизъм. Много ветеринарни лекари предлагат кастрация на кучето в случай на алопеция. Методът не е без основание, но само при условие за надеждно диагностициран хормонален неуспех,тук отново диагнозата се поставя на случаен принцип. Досега не съм срещала експерти, на чието мнение да мога да се доверя по този въпрос. Неправилно предписаното хормонално лечение може да осакати и дори да убие вашето куче. Уви, има много случаи. Друго популярно погрешно схващане е, че ако кожата е потъмняла, това със сигурност е БСД или заболяване на черната кожа. Ако кожата не е защитена от козина, особено през лятото, тя почернява и почернява. Алопеция X не е отговорност на развъдчика, както и всички други заболявания, причинени от неправилна грижа и поддръжка. За да обобщим: хранете го правилно, грижете се за козината и се разхождайте всеки ден! Това ще ви помогне да избегнете померанска алопеция.

 

Автор: Елена Гайнулина, ветеринарен лекар, експерт кинолог, собственик на развъдник за померански шпиц.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *