• felixdogs

Какво е груминг ?

Актуализирано: 5 дек 2019

Груминг – това е грижа за външния вид на животните. За тяхната кожа и козина, уши, нокти и зъби. Първоначално този термин е означавал съвкупност от хигиенни процедури за грижа за домашните любимци. С времето към груминга се причисляват и козметични процедури.


Към груминга се отнасят следните процедури:

Подстригване на козината

Къпане

Изсушаване

Разресване и отстраняване на сплъстявания по козината

Отстраняване на мъртва козина и подкосъм

Подрязване на нокти

Почистване на очи и уши

Почистване на зъби


История на груминга:

Грумингът се е появил в дълбока древност. Отначало единствените животни за които са се полагали основни грижи са били конете. В средновековна Англия грумъри се наричали тези коняри, които са разресвали козината на конете. С навлизането на декоративни дългокосмести породи кучета, грумърите са започнали да се грижат и за тях. Основна роля в създаването на тази професия са били пуделите, защото за тази порода са необходими щателни и постоянни грижи за козината. Освен това за пуделите не е достатъчно само редовно къпане, необходимо е и намаляване на козината по определен начин. Породата е получила популярност в средата на 20-ти век. Приблизително по това време в САЩ се появяват и първите груминг салони. В наши дни грумингът се счита за услуга не само за кучета, но и за почти всички домашни любимци.


Видове груминг – хигиенен (основен) и изложбен

Има два основни типа грижа: хигиенна и изложбена. Първият вид грижа е насочен към поддържане на оптималната хигиена на домашния любимец. Подобна грижа се състои от набор от основни процедури:

къпане;

противопаразитна обработка;

разресване и отстраняване на сплъстявания по козината;

отстраняване на мъртва козина и подкосъм

подрязване на нокти

почистване на очи, уши и зъби, както и други хигиенни процедури.


Ако животните редовно участват в изложби, вторият етап от хигиенното подстригване е подготовка за изложбата. Тя има за цел да придаде на домашния любимец перфектен външен вид. Изложбената грижа включва такива козметични процедури като подрязване/пилене на нокти, подстригване и оформяне на козината според стандарта на породата, обработка на козината с подходящи козметични средства и др.

Изложбения груминг, като правило, се провежда само няколко пъти в годината. Докато от основна грижа домашните любимци се нуждаят през цялото време. Необходимо е да знаем, че декоративното подстригване е невъзможно без предварително преминаване на хигиенни процедури.


йорки
Салонен груминг

Професионален (салонен) груминг

Колкото и лесно да изглежда обикновената хигиенна грижа за домашните животни, всъщност не е толкова просто. Професионалният грумър няма да напълни ушите на вашия домашен любимец при къпане, опитът и специалните знания му позволяват да подбере най-подходящата козметика и процедури, съобразявайки се с типа козина, цвета на