• felixdogs

Как да използваме етерични масла при животните

Актуализирано: янр 12


Едно нещо, което съм научила за собствениците на домашни любимци е, че те са готови на всичко, за да поддържат здравето на любимците си. Постоянно ме питат как етеричните масла могат да се използват при животни, но аз специализирам в проучванията с хора. Поради тази причина реших да проведа специална сесия от въпроси и отговори с моята добра приятелка, Д-р Джанет Рорк, която знае всичко, свързано с домашните любимци и етеричните масла!


По време на онлайн конференцията Essential Oils Revolution 2 имах привилегията да интервюирам ветеринарят, специалист по етерични масла, Джанет Рорк за предимствата и недостатъците на ароматерапията при животни и тук ви предоставям най-добрите откъси от нашия разговор.

1. Какво трябва да знаят собствениците на домашни любимци за етеричните масла?

Етеричните масла (ЕМ) са липидни разтворими летливи ароматни съединения с висока концентрация, които се дестилират от растения. Важно е да се отбележи, че не всички етерични масла се създават по един и същ начин. Когато се колебаете дали да използвате етерично масло покрай любимците си, трябва внимателно да проучите качеството му.

Било ли е тествано от трета страна? Счита ли се за ЕМ с лекарствена цел, което е безопасно за локална и вътрешна употреба? Много ЕМ на днешния пазар са така наречените “масла с козметична цел”. Въпреки че на техните етикети пише, че са “100% чисти”, те често съдържат разредители или други вещества в добавка към ЕМ в тях, които са токсични за малки животни като котки и кучета. Тези трябва да се избягват. Ако не сте сигурни в качеството на маслото, което купувате, най-добре се консултирайте с експерт, като например местния ви ветеринар. Ако на етикета пише “само за ароматна употреба”, най-добре е да не използвате това за вашия домашен любимец.

Висококачествените ЕМ могат да повлияят много добре на домащния ви любимец. Много етерични масла имат предимства както от физическа, така и от емоционална гледна точка. ЕМ могат да бъдат абсорбирани в клетките чрез клетъчната мембрана понеже са разтворими липиди. Това е една от причините, поради които те са толкова ефективни. Тъй като се дестилират от растения, а всяко растение е уникално, ЕМ не показват същата резистентност към бактерии, както някои синтетично създадени лекове. Това е нещо много вълнуващо за един учен – да знае, че вече притежаваме още един инструмент за борба с труднолечими заболявания само чрез подобряване на имунната система на животното по естествен начин! Има много голямо количество проучвания, които сочат, че много от съставките на ЕМ имат противовирусни, антибакетриални, антитуморни и антиоксидантни свойства.

2. Безопасно ли е да използваме етерични масла върху домашни любимци?

ЕМ са безопасни за употреба върху домашни любимци и могат да им повлияят ползотворно по много различни начини. При голямо количество тревопасни животни, като например коне, добитък, лами и алпака (животното Vicugna pacos), а дори и овце и кози, локално приложени етерични масла върху проблемната област, дори и без разтваряне или по протежението на гръбнака, както се нанасят и при хората, са както безопасни, така и ефективни. При по-малките животни, като например кучета и котки, трябва да сте по-внимателни.

Птици – птиците са много чувствителни към ЕМ и по принцип аз препоръчвам единствено воден разтвор. Избягването на горещи масла може да звучи твърде предпазливо, но, както казвам на всички собственици на домашни любимци, така го казвам и на тези на птици и малки животни – смятам, че е много интересно това, че толкова много хора поставят комерсиален, пълен с химикали ароматизатор за въздух във всяка стая в дома си без да се замислят, обаче се притесняват, че етеричните масла ще им влияят отирицателно! Много ми харесва това, че хората се отнасят с внимание към домашните си любимци (както и трябва да бъде). По принцип всяко отделно животно си има предпочитания, чувствителности и неща, които не харесва, така, както различните хора имат, така че казвам на хората просто да наблюдават поведението на домашния си любимец – ако се държи нормално, значи всичко е наред – ако обаче се държи необичайно, значи вероятно използвате масло, към което любимецът ви е алергичен. Те са доста добри в обясненията си към вас!

Котки – на котките им липсва един чернодробен ензим, който е важе