• felixdogs

Клинично хранене, основано на изследвания: коригиране на дерматит при кучета

Актуализирано: янр 12

Сърбежът е често срещана характеристика на много кожни заболявания при кучета. Във всички случаи на възпалителни кожни заболявания, независимо от тяхната причина, е важно да се премахне възпалението. Тъй като кожата изпълнява бариерна функция, тя е постоянно изложена на оксидативен стрес (Таблица 1) и в момента се смята, че проникването на алергени чрез кожата е най-значим. Около 50 % от кучетата с алергични състояния, като атопичен дерматит (АД), могат да проявят нежелани реакции към компонентите в храната, което затруднява лечението, ако тя остане същата. За повечето видове дерматити подходящата диета може да облекчи сърбежа и да елиминира много от поведенческите реакции, които пречат на заздравяването, т.е. клиничното храненето е полезно допълнение към лечението на специфични кожни заболявания.


Таблица 1:

Фактори предизвикващи оксидативен стрес

-Замърсяване на въздуха, водата, храната

-Прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи

-Паразити

-Аеробни микроорганизми

-Окислители, отделяни при нормален метаболизъм и дишане


Диагностика на нежелани реакции към компонентите на храната

Проучването чрез прилагане на елиминационна диета се явява едно от най-добрите средства за диагностициране при съмнения за нежелани хранителни реакции. Идеалната елиминационна диета трябва да съдържа ограничен брой протеинови източници: за предпочитане лесно смилаем хидролизиран протеин или 1-2 вида непокътнати протеини, с които животното преди това не е било в контакт (Таблица 2).


Таблица 2:

Източници на протеини в елиминационната диета

-хидролизиран протеин

-сьомга

-патица

-картофи


Мастни киселини и възпаление: Омега-3 мастните киселини спомагат за намаляване на възпалението в много тъкани на тялото, включително кожата. Ако е възможно, трябва да се установи причината за дерматита и да се започне подходяща терапия. Кучетата с всякакви кожни възпаления могат да бъдат подобрени с диета с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Специализираните храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини обикновено се понасят добре от кучетата и са надеждни.

Антиоксиданти: Поради голямото количество липиди в кожата, липофилните антиоксиданти като алфа-токоферол (витамин Е) играят важна роля при детоксикацията на реактивните кислородни видове по време на оксидативен стрес. Изследванията показват, че увеличаването на съдържанието на витамин Е в диетата може да доведе до увеличаване на съдържанието му в кожата и кръвта

Определение

Неблагоприятна реакция към хранителните компоненти – това е всяка ненормална реакция към храната, която ядете. Терминът диетична непоносимост се отнася до голяма катег