• felixdogs

Как да избегнем Алопеция Х при померанския шпиц?

Актуализирано: фев 8


Алопецията при шпицa е доста често срещана. Ветеринарните справочници по този въпрос са лаконични и уклончиви: причините не са установени. Поради това алопецията при шпица често се нарича "алопеция Х". Най-добрите развъдници в света са озадачени от търсенето на решения на проблемите с алопецията. Като ветеринарен лекар, който от много години развъжда померански шпиц, ще споделя наблюденията си по този въпрос. По правило алопецията при шпица е резултат от грешки в храненето, неправилна грижа за козината, пренебрегване на разходките и др.


ГРИЖА ЗА КОЗИНАТА

Обикновено шпицът има дълъг основен косъм и обемен и гъст подкосъм. Колкото по-пухкаво е кученцето, толкова повече се търси от купувачите, но щастливите нови собственици често не знаят как да се грижат за обемната козина. Кученцето рядко се къпе и сресва, а при разресването това се прави повърхностно, което много бързо води до появата на заплитания. В резултат на което става трудно да се смени козината и космените фоликули заспиват. Резултатът е алопеция.


КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ОПЛЕШИВЯВАНЕТО ПРИ ПОМЕРАНСКИЯ ШПИЦ?

Първо, не четете и не слушайте препоръки за къпане на кучето ви не повече от веднъж на всеки шест месеца. Това е много погрешен подход. Шпицът трябва да се къпе веднъж на две седмици или най-много месец с висококачествени хидратиращи шампоани и балсами. Измиването внимателно премахва мъртвите косми, а добрият балсам овлажнява козината, пресъхнала от въздуха и отоплението в дома. На второ място, козината трябва да бъде добре сресана с гребен, след като я овлажните с балсам разреден с вода в съотношение 1:10. Напръскайте козината със спрей, изчакайте 1 до 3 минути и след това внимателно срешете козината с масажен гребен от корените. Масажът на кожата, произведен от гребена, осигурява притока на кръв към фоликулите, укрепва космените фоликули и помага за смяната на "бебешката" козина. Ресането е най-добре да се прави 3 пъти седмично.


РАЗХОДКА.

Шпица не е куче, което си стои в дома, трябва да се разхождате с него. Всеки ден. При всяко време. Особено през зимата прохладното време е отлично за стимулиране на растежа на козината. Шпиц не се нуждае от дрехи. Нито топли, нито леки, нито красиви. Най-много можете понякога да използвате лек дъждобран за особено кално време. Въпреки че козината на здравия шпиц обикновено отблъсква мръсотията.


ХРАНЕНЕ

Всеки, разбира се, знае, че трябва да храните своя домашен любимец или с висококачествена супер-премиум храна за домашни любимци, или с добре балансирана натурална храна. Според последните метаболитни проучвания при помераните около 60% от хранителните вещества отиват за формирането и поддържането на състоянието на козината. Много собственици обаче упорито пренебрегват препоръките. На кученцата се дават сладки, мазни, пушени, солени храни. Всеки развъдчик и ветеринарен лекар е чувал това хиляди пъти: „това е само малко парченце“, „толкова много го обича“, „не яде нищо друго“ или любимото ми „цял живот хранихме кучетата си по този начин - и нищо“. И малките манипулатори са доволни и сега кученцето отказва да се храни и изисква сирене, колбаси, бисквитки и друга контрабанда. И му дават все повече и повече - все пак бебето е гладно. Звучи познато? В резултат на това са засегнати панкреаса, черния дроб и стомашно-чревния тракт. Започват диария, метаболитни нарушения и други проблеми. Включително с козината, разбира се.


СИМПТОМИ НА АЛОПЕЦИЯ.

Как да не пропуснете болеста? Първото нещо, което трябва да ви предупреди, е сухотата на козината. Ако кученцето внезапно започна да прилича на жертва на полуобразован фризьор - с изгорена о