top of page
Търсене
  • Снимка на автора felixdogs

Видове кучетата според типа козина

Актуализирано: 18.05.2022 г.

Статията е базирана на заключения направени от д-р Моник Ван Де Вен - главен технолог и грумър в Iv San Bernard, която е първият специалист, разделящ типа козини на 3 : късокосмести, със средна дължина и дълги козини.


Пътеводител на кучешката козина


Къса козина:


18 000 – 22 000 фоликула на кв.см.


Цикъл на живот на фоликула :

21 дни (тоест на 21 дни средно се сменя козината)


Нормална честота на къпане :

веднъж в месеца


Основната функция на козината е да предпазва кожата на кучето от слънцето и външната среда, като цяло. Кучетата с къса козина са тези, чийто косъм е само основен. Поради тази причина най-горният слой на кожата им е наситен с естествени бактерии и е по-мазен от останалите типове козини. Ето защо е много важно продуктите да измиват и същевременно да поддържат нормалното ниво на бактерии и мазнини(себум), да са мазни като цяло. Ако просто използваме измиващ шампоан, отмивайки нечистотиите, отмиваме и полезните бактерии и себума от епидермиса. В този момент кожата на кучето крещи и е в паника какво се случва, кой ще я опази?! Порите са чисти и сухи, а космените канали, които обгръщат косъма до самия фоликул са празни и съответно податливи на натрупване на лоши бактерии и замърсявания. От там се задейства защитния режим на кожата и тя започва да произвежда по-бързо и повече естествени мазнини, за да балансира загубите при къпането. Това е и причината 2 дни след процедура с неподходящ шампоан, кучето да започва да мирише неприятно. По-късно започва да усеща раздразнение и да се чеше. Накрая завършваме с разочарованието на собственика и загубата му като клиент. А ние не искаме това ! Тези козини се решат винаги по посока на растежа на косъма, тъй като мускулите на самия косъм са по-слаби от тези на другите типове козини!


Мини списък с породи от този тип:

Басенджи, Боксер, Булдог (английски,френски), Басет, Бултериер , Бигъл, Бул/мастиф, Лабрадор ретривър, Пинчер, Дакел (късокосмест, класически), Уипет, Далматинец, Дог, Късокосместо чихуахуа, Доберман, Мопс, Кане корсо, ХръткитеСредно дълга козина:


18 000 – 24 000 фоликула на кв.см.


Цикъл на живот на фоликула :

75-90 дни (тоест на 75-90 дни средно се сменя козината)


Нормална честота на къпане :

веднъж в месеца


Повечето породи кучета спадат към този тип козина. Кучетата със средно дълга козина са тези, които имат по-дълъг основен косъм и по-къс от основния - втори тип косъм. В един космен фоликул се намира 1 основен косъм и 12 подкосъм. При някои породи като Северните (Шпицове, Самоеди, Чао чао) е по-отличително, тъй като подкосъма е с по-светъл и различен цвят от основния косъм. Също така има разлика и в структурата на двата вида косъм: Основният косъм е гладък и прилича на човешкия по структура. Има кутикули, които под микроскоп изглеждат като резки по него. В него се съдържа и основният пигмент, който определя цвета на кучето! Вторият косъм, т.нар. „подкосъм“, е с нееднаква структура и под микроскоп изглежда като памук. При него пигментът е в много ниска степен, за това и ако прокарате пръсти измежду козината на един оранжев померан, ще видите, че подкосъмът всъщност е бежово-сив. И двата вида косми имат функцията да вентилират кожата на кучето и да го пазят от топло през лятото и студено през зимата. ЕТО ЗАЩО НИКОГА НЕ БРЪСНЕМ ТАКИВА ПОРОДИ! НИКОГА! Този тип козини са тези, които линеят най-много със смяната на сезоните и дължината на деня. Пиковите моменти са 21-ви юни и 21-ви декември. Окапването на козината започва от опашката в посока към главата, докато не се смени нацяло. Решем редовно, за да отстраним мъртвия косъм, който се заплита в останалия когато не е могъл да падне свободно. Мускулите на косъма на този тип козини са по-здрави и е възможно ресане в посока, обратна на растежа (най-често това се прави за създаване на обем). Кожата на тези породи е с нормално омазняване, тъй като тук ролята на пазител на каналчетатата около основния косъм се пада на подкосъма. За това е нужно продуктите да хидратират, тонизират и да добавят текстура, така че подкосъма да не се сплеска и в крайна сметка кучето да не изглежда неизмито и несресано. Не е препоръчително да се ползват и изсушаващи продукти с алкохол, защото козината стои изпръхнала, бледа на цвят и трудна, много трудна за разресване!


Мини списък с породи от този тип:

Акита ину и шиба ину, Дакел (средна козина), Санбернар, Аляски маламут, Сетери Австралийска овчарка, Карелско мечо куче, Сибирско хъски, Бобтейл, Корги, Померан, Бернско куче, Кокер шпаньол и Кавалер кинг чарлз шпаньол, Чау чау, Бордер коли, Шпицове, Голдън ретривър, Немска овчарка, Шнауцерите, Лабрадор ретривър (с по- дълга и твърда козина), Нюфаундленд, Някои пудели, Самоед, ВСИЧКИ КОТКИДълга козина (silky touch) :


9 000 – 15 000 фоликула на кв.см.


Цикъл на живот на фоликула :

7 месеца (тоест на 7 месеца средно се сменя козината)


Нормална честота на къпане :

на всеки 2 седмици


Дългите козини са с наподобяващи човешкият косъм. Те растат непрестанно и нямат определена дължина. При тях във всеки фоликул има 2 вида косъм: 1 дълъг и по-плътен 6 дълги и по-тънки, играещи ролята на второстепенни Мускулчетата на самите косми са много слаби, за това няма т.нар движение в козината. Тя е податлива на тежки заплитания ето защо трябва да бъде третирана с добре хидратиращи продукти, за да не се омазнява. Не е добре да се ползват продукти със силикон. Никога не решем на суха козина, за да не накъсаме косъма. Използваме меки сликъри или дървени четки с метални пинчета. Решем в посоката на растеж на косъма! За добавяне на блясък, ползваме и бристъл четки с найлонови влакна, които отстраняват статичната енергия.


Мини списък с породи от този тип:

Афганска хрътка, Лхаса апсо, Бишон фризе, Малтийска болонка (Малтезер), Дългокосместо чихуахуа, Пудел, Йоркширски териер, Ши тцу, Котон де Тюлеар, Пекинез, Японски хин


3812 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page